De kunstenaars gaven het beste van zichzelf!

Inspiratiebron, de werken uit de KBC-kunstcollectie aanwezig in het gebouw.

 

De zeefdrukken ‘Electric Chair’ van de pop-art kunstenaar Andy Warhol leverden een scala aan kunstwerken op. Magda Jacobs drukt de bezoeker met de neus op de feiten. Een beeld van een automaat met de meest gebruikte executiemethoden in het rek. Kies maar!

Magda Jacobs

Rik Van Weerdt gebruikt dan weer zwart-wit foto’s van het Fort Van Breendonk om ons te doen stilstaan bij de gruwel die daar plaatsvond in de Tweede Wereldoorlog.

Maar ook lichter werk van Barteline Wolfs die met haar schilderij verwijst naar de platenhoes met banaan, die Andy Warhol in de jaren ’60 ontwierp voor de popgroep The Velvet Underground met Lou Reed als lead zanger.

Beeldhouwwerk ‘Europa en de Stier’ van Pieter d’Hont zet Bärbel Van den Akker aan om een hedendaags grafisch werk te maken waarbij Zeus, gereïncarneerd als ‘melkkoe’, wordt beteugeld door de sterke vrouw Marie-Eleonara.  Ook Herman van Hecke geeft in zijn pastel het dramatische moment weer waarop de imposante stier met de prinses op zijn rug de zee in stapt om ze naar Kreta te ontvoeren. Ovidius dichtte in zijn Metamorphosen als volgt : “ Vol angst ziet het ontvoerde meisje haar land verdwijnen, achter zich; één hand omklemt zijn hoorn …. De wind speelt met haar losse kleren”

 

Bäbel Van den Akker

De blauw-witte wandinstallatie in keramiek van Piet Stockmans in het Atrium in Leubrust, destijds ontworpen voor het nieuwe CERA gebouw (1992) kreeg hernieuwde aandacht en leverde knap werk op van onze kunstenaars Archana Rath en onze voorzitter Jos Verbruggen.

Hier tonen we maar enkele van de pareltjes. Het aanbod was erg gevarieerd met o.a. video-kunst, (foto)grafisch werk, ready-mades, schilderkunst, kartonkunst en beelden.

Alle kunstenaars gaven het beste van zichzelf en de vernissage was met meer dan 70 bezoekers een succes. De rondleidingen aan KBC-medewerkers in juli en augustus lokten 26 geïnteresseerden. Het ledenaantal steeg gestaag naar 130! 

Kunstenaars van KBC-kunstcollectie als inspiratiebron voor art a@p :

1.Pieter d’Hont (1917-1997/Utrecht)
Europa en de Stier (1963)
Bärbel van den Akker
Herman Van Hecke
2.Andy Warhol (1928 – 1987/USA)
Electric Chair (1965)
Bart Galle
Barteline Wolfs
Jos Verbruggen
Magda Jacobs
Rik Van Weerdt
3.Raoul De Keyzer (1930 – 2009/Deinze)
Kalklijnen hoek (1970)
Jan Coddé
4.Pieter Stockmans (1940 – /Leopoldsburg) Wandinstallatie Cera (1991) Archana Rath
Jos Verbruggen
5.Ernest Wijnants (1878 – 1964/Mechelen)
De baadster (+/-1920?)
Herman Van Hecke
6.Gerald Dederen (1957- /Verviers)
Mooie website
Philip Van Hoeck
7.Dan Van Severen (1927 – 2009/Gent) Arnold Hilderson
Toon Jamart
8.Bert De Beul (1960 – /Gent)  

Herman Van Hecke

 

En we zitten niet stil. Het KBC Art Team is gestart met de voorbereidingen van de volgende tentoonstelling in Mechelen. 22 kunstenaars zijn ingeschreven.