Bezoek Snijders & Rockoxhuis Antwerpen

24.02.2019

We waren met z’n negentienen, wij van de KBC Artclub samen met een aantal mensen van het Davidsfonds binnen KBC, om ondanks het mooie weer te genieten van een reis door het verleden in het mooie gerenoveerde 17e eeuwse Rockoxhuis.

Rockox en Snijders zijn al meer dan 40O jaar geleden overleden, maar hun huizen blijken een blijvende getuigenis van een boeiend stukje Antwerpse geschiedenis te zijn.

Voorzichtig lopend over krakende houten vloeren doorheen weelderige donkere kamers belandden we al luisterend naar het boeiende verhaal van een uiterst bekwame stadsgids, in de 17de eeuw, de tijd van de Barok.

Nicolaas Rockox en Frans Snijders waren buren en woonden in de Keizerstraat en vonden elkaar in hun belangstelling voor kunst en hadden dan ook beiden een uitgebreide kunstverzameling.

Frans Snijders was een bijzonder getalenteerd dierenschilder en meester in het weergeven van machtige jachttaferelen vol dynamiek. Dieren, dood of levend, hij bracht ze prachtig in beeld en hield daarbij ook van een grapje, want in menig schilderij verstopte hij een kat.

Nicolaas Rockox, mecenas en humanist, werd negen keer burgemeester van Antwerpen. Toen werd je nog burgemeester voor één jaar. Hij bezat een kleine rustige stadstuin in de Keizerstraat, wat in die tijd iets heel bijzonders was, waardoor hij kon ontsnappen aan de niet bepaald heerlijke geuren van de stad en in zijn eigen tuin kon genieten van een uit Spanje en Sicilië geïmporteerde citrusboom en andere van reizen meegenomen of gekregen planten en zaden.

De komende vijf jaar is in het museum het beroemde Van Hemessen-drieluik te zien, in bruikleen gegeven door de Sint-Jacobskerk die momenteel gerestaureerd wordt. De zijluiken tonen de familie Rockox met maar liefst 13 kinderen, 10 dochters en 3 zonen onder wie Adriaen junior de vader van Nicolaas Rockox. Op het middenpaneel ‘het laatste oordeel’ waarvan ik hier een detail fotografeerde. Dit detail, uit de context van het hele verhaal bekeken, heeft naar ons gevoel, ook wel een hele hedendaagse uitstraling.

Daarmee zat ons eerste uitstapje van dit jaar erop en genoten we nog een tijdje verder op een Antwerps terras van de heerlijke februarizon!

Magda & Bärbel KBC Artclub